Wist je dat de AED..?

Je hebt er vast wel is over gehoord, maar wat houdt het nu precies allemaal in? 
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. In Nederland worden dagelijks mensen getroffen door plotselinge hartproblemen. Het is van belang dat hierbij snel geholpen wordt, zodat de overlevingskans groter is.

Wat is nou eigenlijk een AED? Een AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een slachtoffer met een hartstilstand. Wanneer de hartstilstand het gevolg is van bepaalde levensbedreigende ritmestoornissen kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen. Zo krijgt het normale hartritme de kans om de controle terug over te nemen. In tegenstelling tot een gewone defibrillator werkt een AED automatisch en kan daarom ook door niet-getrainde mensen gebruikt worden in een noodsituatie. Dit is een van de redenen waarom ze als eerste hulpmiddel geplaatst worden op openbare plaatsen zoals luchthavens, treinstations of sportverenigingen. Ook zijn ze tegenwoordig te vinden aan boord van bijvoorbeeld brandweer- of politiewagens.

In Nederland is het uniek, dat burgers die een cursus hebben gevolgd om te kunnen reanimeren en de AED te bedienen, door alarmcentrale 112 aangestuurd kunnen worden. Zo wordt onder andere de overlevingskans van het slachtoffer groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *