AED bij kinderen

Alhoewel een hartstilstand bij kinderen zeldzaam is en deze hartstilstand ook nog eens zelden wordt veroorzaakt door een ritmestoornis die defibrilleerbaar is, kan het toch gebeuren dat bij kinderen een AED moet worden ingezet. Wanneer dit voorkomt, moet je denken aan een aantal dingen, namelijk:

Als het over kinderen en AED’s gaat, wordt de overgang niet door leeftijd bepaald, maar door gewicht.
Kinderen: 0 tot 25 kg
Volwassenen: 25 kg of meer

Dan zijn er nog drie opties hoe een AED ingezet kan worden:

  1. De AED is voorzien van een baby-kind sleutel:
    Op de AED kan geschakeld worden naar baby-kind-stand. De AED zal onder andere een lagere stroomstoot geven. Indien de AED hierover beschikt zal dan ook de reanimatie instructie worden aangepast.

  2. Bij de AED zijn als accessoires kinderelektroden aanwezig:
    De cassette met de volwassenenelektroden moet worden omgeruild voor de kinderelektroden. Hierna zal de AED de stroomstoot speciaal voor kinderen uitvoeren. De elektroden pads zijn meestal ook iets kleiner van formaat dan die van de volwassenen.

  3. De gewone AED wordt gebruikt voor kinderen:
    Als er geen speciale baby of kinderen voorzieningen aanwezig zijn, moet een beschikbare AED voor volwassenen ook ingezet worden bij baby’s of kinderen onder de 25 kg. Zoals de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) schrijft in januari 2011: Standaard AED’s mogen ook worden gebruikt voor het debrailleren van baby’s en kinderen als er voor hen geen aangepaste AED beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *